Kiermasz potraw regionalnych
„Radosne przedszkolaki gotować potrafią,
dlatego stół dzisiaj nakryty bogato.
Na podróż po Polsce wszystkich zapraszają
i mają nadzieję, że będzie smakowało.”
Jakie smaki dominują w różnych regionach naszego kraju, można się było przekonać podczas degustacji potrawy wystawionych w holu przedszkola. Polska od strony kulinarnej zaprezentowała się niezwykle ciekawie i różnorodnie. Wśród potraw, których smakiem można było się delektować znalazły się: małopolskie wafelki przekładane, opolskie placuszki na zsiadłym mleku, pączki ziemniaczane z regionu kujawsko- pomorskiego, podkarpackie szyszki z masy krówkowej, mazowiecka sałatka jarzynowa oraz suwalska babka ziemniaczana. Wspaniałemu wyglądowi potraw towarzyszył ich niepowtarzalny smak. Wnioskując po zainteresowaniu degustacją, zaproponowane potrawy odpowiadały gustom smakowym wszystkich gości.