Jadłospis
Informacja o składnikach i produktach żywieniowych
W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.
Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.
Jadłospis 21.04.2025 r. - 25.04.2025 r.
dzień / data | śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|
poniedziałek | Święta Wielkanocne |
| |
wtorek | pieczywo mieszane, masło, szynka gotowana, kabanos, papryka, ogórek, morela suszona, kakao z miodem alergeny: A1, A2, A4 | zupa pomidorowa, makaron z serem i sosem truskawkowym, surówka z marchewki z gruszką i ananasem, kompot wiśniowy alergeny: A1, A2, A3, A4, A6 | herbata rumiankowa z miodem i cytryną, pieczywo mieszane, masło, kiełbasa żywiecka, pomidor rzymski, jabłko alergeny: A1, A2, A4 |
środa | płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, masło, kiełbasa krakowska podsuszana, papryka, ogórek, chipsy jabłkowe alergeny: A1, A2, A4, A7 | zupa krupnik, makaron kokardki z warzywami i szynką w pomidorach, sałata lodowa z koperkiem i sosem jogurtowym, kompot alergeny: A1, A2, A3, A4, A6, A13 | herbata z cytryną, grahamka z ziarnami, masło polędwica sopocka, pomidor, sałata, nektarynka alergeny: A1, A2, A4 |
czwartek | kasza manna z mlekiem, pieczywo z żurawiną, masło, kabanos, ogórek małosolny, pomidor, herbata owocowa z miodem i cytryną alergeny: A1, A2, A4 | zupa krem z brokułów z grzankami ziołowymi, risotto z kurczakiem, warzywa z pieca z oregano, kompot porzeczkowy alergeny: A1, A2, A3, A4, A6 | herbata miętowa z miodem, pizza z szynką, serem żółtym i sosem pomidorowym (wyrób własny), jabłko alergeny: A1, A2, A4 |
piątek | pieczywo mieszane, masło, ser żółty, papryka, rzodkiewka, pasta jajeczna, kawa naturalna z syropem klonowym alergeny: A1, A2, A3 | zupa ogórkowa, kotlety rybne, ziemniaki, surówka szwedzka z kukurydzą i miętą, kompot wiśniowy alergeny: A1, A2, A3, A4, A6, A8 | budyń czekoladowy bez cukru, morela suszona, wafle ryżowe, herbata z cytryną, banan alergeny: A1, A2, A7 |
Alergeny
A1 - mleko krowie, A2 - gluten, A3 - jaja kurze, A4 - mięso, A5 - orzechy, A6 - seler; A7- dwutlenek siarki, A8 - ryby, A9 - skorupiaki, A10 - mięczaki, A11 - soja, A12 - łubin, A13 - musztarda, A14 - ziarno sezamowe