Jadłospis
Informacja o składnikach i produktach żywieniowych
W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.
Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.
Jadłospis 13.01.2025 r. - 17.01.2025 r.
śniadanie | obiad | podwieczorek | |
poniedziałek | pieczywo mieszane, masło, stół szwedzki z wyborem serów i wędlin, pomidor, morela suszona, kabanos, herbata owocowa, marchewka | zupa krem z pomidorów z ryżem, kluski leniwe, surówka z marchewki z jabłkiem i brzoskwinią, kompot wieloowocowy | herbata miętowa, bułka wrocławska, jajko, szczypiorek, pomidor daktylowy, chrupki kukurydziane, jabłko |
alergeny | A1, A2, A4 | A1, A2, A3, A6 | A1, A2, A3, A4, A11 |
wtorek | pieczywo razowe, masło, szynka wieprzowa, ogórek, papryka, jogurt naturalny z owocami i wanilią | krem z zielonego groszku, grzanki ziołowe, kurczak w sosie słodko kwaśnym, kasza kuskus, surówka colesław z maślanką i syropem klonowym, kompot wiśniowy | herbata malinowa, pizza hawajska, bułka wrocławska, ser żółty, chipsy jabłkowe, banan |
alergeny | A1, A2, A4 | A1, A2, A3, A4, A6, A13 | A1, A2, A4, A7 |
środa | pieczywo razowe, masło, kiełbasa szynkowa, pomidor, papryka, tuńczyk w sosie mango, herbata miętowa z limonką | krupnik z ziemniakami, udko pieczone, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy | herbata z miodem i cytryną, budyń bez cukru, morela suszona, kanapka z serem żółtym, jabłko |
alergeny | A1, A2, A4 | A1, A2, A3, A4, A6 | A1, A2, A7 |
czwartek | płatki kukurydziane na mleku, pieczywo żytnie, masło, kiełbasa żywiecka, kalarepa, ogórek, marchewka, herbata miętowa z miodem i cytryną | zupa z soczewicy, spaghetti z sosem pomidorowym i szynką, sałata lodowa z sosem serowym, kompot mieszany | grahamka z masłem, szynka z kurczaka, papryka, chrupki kukurydziane, lemoniada z miętą, pomarańcza |
alergeny | A1, A2, A4 | A1, A2, A4, A5 | A1, A2, A4 |
piątek | kakao naturalne na mleku, pieczywo mieszane, ser żółty, masło, ogórek, papryka, humus z pieczoną papryką w oliwie | zupa ogórkowa, kotlet rybny, ziemniaki, warzywa na parze, kompot porzeczkowy | drożdżówka z serem, mus owocowy, kanapka z serem żółtym, mandarynki, żurawina suszona, woda |
alergeny | A1, A2 | A1, A2, A3, A6, A8 | A1, A2, A7, A11 |
Alergeny: A1-mleko krowie; A2-gluten; A3-jaja kurze; A4-mięso; A5-orzechy; A6-seler; A7-dwutlenek siarki; A8-ryby; A9-skorupiaki, A10-mięczaki, A11-soja; A12-lubin; A13-musztarda;A14-ziarno sezamowe.