Informacja o składnikach i produktach żywieniowych
W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.
Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.
Jadłospis 08.12.2025 r. - 12.12.2025 r.
Poniedziałek 08.12.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | Stół szwedzki: - chleb słonecznikowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, szynka z indyka 10g, kabanos drobiowy 10g
- ser żółty morski 10g, mozzarella kulka 10g,
- papryka czerwona 10g, marchewka w słupkach 10g, sałata lodowa 10g
- kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7 |
| obiad | - zupa literkowa (seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, kukurydza 5g, brukselka 5g, makaron literki 15g)
- pierogi z serem i musem malinowym 150g
- surówka z marchwi 100g z brzoskwinią 5g, ananasem 5g i jogurtem naturalnym 8ml
- kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)
Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
| podwieczorek | - bułka pszenna 30g, pieczywo razowe 20g, masło 4g
- ser żółty morski 8g
- budyń śmietankowy 150ml
- jabłko 120g
- herbata malinowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Wtorek 09.12.2025 r.
nazwa posiku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo lniane żytnie 20g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, ser żółty 8g
- pomidor 10g, kalarepa 8g, marchewka w słupkach 10g
- jajecznica 50g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
| obiad | - zupa krem z brokułów z grzankami (brokuły 30g, seler 20g, pietruszka 20g, marchewka 20g, por 5g)
- gulasz wieprzowy 100g
- kasza jęczmienna 100g
- fasolka szparagowa 100g
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
| podwieczorek | - bułka pszenna wrocławska 40g, masło 4g
- ser żółty morski 8g
- pomidor daktylowy 20g, sałata lodowa10g
- koktajl truskawkowy 200ml
- banan 80g
- herbata rumiankowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Środa 10.12.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | - chleb pszenny 20g, chleb słonecznikowy20g, masło 4g
- szynka z indyka 10g, ser żółty 8g
- papryka 10g, ogórek małosolny 10g, marchewka 10g (podane w słupkach)
- płatki ryżowe 15g na mleku 3,2%
- herbata 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
| obiad | - zupa kalafiorowa (seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, kalafior 20g)
- nugettsy z kurczaka 100g
- ziemniaki 100g
- surówka z kapusty pekińskiej 100g
- kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
| podwieczorek | - bułeczka pełnoziarnista 40g, masło 4g
- twarożek 50g z musem z jabłek
- pomidor koktajlowy10g, sałata lodowa 5g
- pomarańcza 120g
- herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Czwartek 11.12.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo żytnie z żurawiną 20g, masło 4g
- parówki z szynki z ketchupem 55g
- papryka 10g, ogórek małosolny 8g, marchewka 10g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
| obiad | - zupa krupnik (kasza jęczmienna 15g, ziemniaki 20g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g)
- polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym 100g
- kasza bulgur 100g
- surówka colesław 100g
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
| podwieczorek | - bułka grahamka 40g, masło 4g
- ser żółty 8g
- pomidor koktajlowy10g, sałata lodowa 5g
- herbata malinowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
Piątek 12.12.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | - chleb żytni maślankowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
- szynka z indyka 10g, ser żółty morski 10g
- kalarepa w słupkach 8g, pomidor koktajlowy 10g
- kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml
Alergeny: 1, 6, 7 |
| obiad | - zupa z soczewicy
- (seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, soczewica 25g)
- paluszki rybne 100g
- ziemniaki 150g
- surówka z kapusty kiszonej 100g
- kompot wiśniowy 100ml
Alergeny: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
| podwieczorek | - bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
- szynka z kurczaka 10g
- ogórek 10g, papryka czerwona 10g
- ciasto marchewkowe własnego wypieku 80g
- jogurt naturalny 150ml
- gruszka 80g
- herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g
Alergeny: 1, 3, 6, 7 |
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten,
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne,
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- Soja i produkty pochodne,
- Mleko i produkty pochodne,
- Orzechy (np. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia) i produkty pochodne,
- Seler i produkty pochodne,
- Gorczyca i produkty pochodne,
- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
- Dwutlenek siarki i siarczyny,
- Łubin,
- Mięczaki.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.