Informacja o składnikach i produktach żywieniowych
W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.
Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.
Jadłospis 17.11.2025 r. - 21.11.2025 r.
Poniedziałek 17.11.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | Stół szwedzki: - chleb orkiszowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, szynka z indyka 10g, kabanos drobiowy 10g
- ser żółty morski 10g, mozzarella kulka 10g, jajko na twardo 50g
- papryka czerwona 10g, marchewka w słupkach 10g, sałata lodowa 10g
- kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7 |
| obiad | - krem z dyni z prażonymi migdałami (dynia 40g, marchewka 40g, seler 20g, pietruszka 20g, ziemniaki 20g, por 5g, imbir)
- kluski leniwe z masłem i bułką tartą 150g
- surówka z marchwi 100g z brzoskwinią 5g, ananasem 5g i jogurtem naturalnym 8ml
- kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)
Alergeny: 1, 3, 7, 9, 10 |
| podwieczorek | - bułka pszenna 30g, pieczywo razowe 20g, masło 4g
- ser żółty 8g
- ogórek kwaszony 8g, pomidor daktylowy 10g
- budyń śmietankowy 150ml
- mandarynka 100g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Wtorek 18.11.2025 r.
nazwa posiku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo lniane żytnie 20g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, ser żółty 8g
- pomidor 10g, roszponka 5g, marchewka w słupkach 10g
- jogurt do picia naturalny 200ml + morele (podane osobno)
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
| obiad | - zupa jarzynowa (seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, kukurydza 5g, brukselka 5g)
- spaghetti bolonese 180g
- sałata lodowa z jogurtem naturalnym 100g
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
| podwieczorek | - bułka pełnoziarnista 40g, masło 4g
- serek wiejski z rzodkiewką 4g i szczypiorkiem 2g (podane osobno)
- pomidor daktylowy 20g, rzodkiewka 10g
- gruszka 80g
- herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Środa 19.11.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo lniane żytnie 20g, masło 4g
- szynka drobiowa 10g, ser żółty 8g
- jajecznica 60g
- pomidor 10g, sałata lodowa, marchewka w słupkach10g
- kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7 |
| obiad | - rosół z makaronem (szponder wołowy 2g, indyk skrzydła 2g, kurczak zagrodowy 2g, kaczka korpus 2g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g)
- kurczak curry 100g
- kasza kuskus 100g
- surówka colesław 100g
- kompot wiśniowy 100ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10 |
| podwieczorek | - bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
- ser żółty 8g
- pomidor daktylowy 20g ogórek małosolny 10g
- maślanka naturalna 120ml
- jabłko 80g
- herbata rumiankowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Czwartek 20.11.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo z żurawiną 20g, masło 4g
- kiełbasa szynkowa 10g, ser żółty 8g
- papryka 10g, ogórek 8g, marchewka 10g (podane w słupkach)
- płatki kukurydziane na mleku 3,2%
- herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g
Alergeny: 1, 6, 7 |
| obiad | - zupa ogórkowa (ogórek kiszony 15g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g)
- kotlet mielony 100g
- ziemniaki puree 150g
- marchewka z groszkiem 100g
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
| podwieczorek | - bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
- ser żółty 8g
- ogórek 10g, papryka 10g (podane w słupkach)
- racuchy z jabłkami i jogurtem naturalnym 120g
- herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 3, 7 |
Piątek 21.11.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
|---|
| śniadanie | - chleb razowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
- szynka z indyka 10g
- ser żółty morski 10g
- papryka czerwona 10g, kalarepa w słupkach 8g, morela suszona 8g
- kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml
Alergeny: 1, 6, 7 |
| obiad | - zupa krem z pomidorów z mozzarellą i świeżym listkiem bazylii (pulpa pomidorowa 30g, seler 20g, pietruszka 20g, marchewka 20g, por 5g)
- miruna w sosie śmietanowym z brokułami 150g
- makaron penne pełnoziarnisty 100g
- kompot wiśniowy 100ml
Alergeny: 1, 4, 7, 9 |
| podwieczorek | - bułka grahamka 40g, masło 4g
- szynka drobiowa 10g
- pasta jajeczna 60g
- banan 80g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g
Alergeny: 1, 3, 6, 7 |
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten,
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne,
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- Soja i produkty pochodne,
- Mleko i produkty pochodne,
- Orzechy (np. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia) i produkty pochodne,
- Seler i produkty pochodne,
- Gorczyca i produkty pochodne,
- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
- Dwutlenek siarki i siarczyny,
- Łubin,
- Mięczaki.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.