Informacja o składnikach i produktach żywieniowych
W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.
Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.
Jadłospis 14.07.2025 r. - 18.07.2025 r.
Poniedziałek 14.07.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | Stół szwedzki: - chleb żytni maślankowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, szynka z indyka 10g, kabanos drobiowy 10g
- ser żółty morski 10g, mozzarella kulka 10g
- papryka czerwona 10g, marchewka 10g, kalarepa 8g, morela suszona 8g
- kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml
Alergeny: 1,6,7 |
obiad | - zupa pomidorowa 200ml z ryżem 25g (pulpa pomidorowa 30g, seler 20g, pietruszka 20g, marchewka 20g, por 5g)
- makaron świderek 180g z twarogiem półtłustym 60g i musem truskawkowym 50ml
- surówka z marchwi 100g z brzoskwinią 5g, ananasem 5g i jogurtem naturalnym 8ml
- kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)
Alergeny: 1,3,7,9 |
podwieczorek | - bułka pszenna 30g, pieczywo razowe 20g, masło 4g
- ser żółty 10g
- rzodkiewka 8g, pomidor 10g
- jabłko 100g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Wtorek 15.07.2025 r.
nazwa posiku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo lniane żytnie 20g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, ser żółty 8g
- pomidor 10g, papryka 8g, marchewka 10g
- jogurt do picia naturalny 200ml z maliną 4g i miodem 1g
- jabłko suszone 10g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1,6,7 |
obiad | - zupa z soczewicy czerwonej 200ml (seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, soczewica czerwona 20g)
- kotlet mielony z szynki wieprzowej 100g
- młode ziemniaki 100g
- mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem 100g
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
Alergeny: 1,3,6,7,9 |
podwieczorek | - bułka pszenna wrocławska 40g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, ser żółty 8g
- serek wiejski z rzodkiewką 4g, szczypiorek 2g
- pomidor daktylowy 20g ogórek małosolny 10g
- banan 80g
- herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1,6,7 |
Środa 16.07.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo razowe żytnie 20g, masło 4g
- szynka z indyka 10g, ser żółty 8g
- papryka 10g, ogórek małosolny 8g, marchewka 10g
- płatki ryżowe 15g na mleku 3,2%
- żurawina suszona 8g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1,6,7 |
obiad | - krupnik 200ml, (kasza jęczmienna 15g, ziemniaki 20g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g)
- makaron kokardki 100g z warzywami i szynką wieprzową duszoną 100g w pomidorach
- sałata lodowa 100g z koperkiem sosem jogurtowym 10ml
- kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)
Alergeny: 1,6,7,9 |
podwieczorek | - bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
- polędwica sopocka 10g, ser żółty 8g
- jajko gotowane 53g
- pomidor daktylowy10g, kalarepa 5g
- pomarańcza 100g
- herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1,3,6,7 |
Czwartek 17.07.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo z żurawiną 20g, masło 4g
- szynka z indyka 10g, ser żółty 8g
- papryka 10g, ogórek małosolny 8g, marchewka 10g
- kasza manna na mleku 3,2%
- jabłko suszone 8g
- herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1,6,7 |
obiad | - zupa krem z zielonego groszku 200ml (groszek zielony 30 gr, seler 20g, pietruszka20g, marchewka20g, por 5g)
- szynka duszona w sosie curry 100g
- kasza gryczana biała 100g
- brokuły z pieca z ziołami 100g
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
Alergeny: 1,6,7,9 |
podwieczorek | - bułka grahamka 40g, masło 4g
- kiełbasa szynkowa, ser żółty 8g
- ogórek 10g, papryka 10g
- twarożek 50g z wiśniami 2g
- jabłko 100g
- herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1,6,7 |
Piątek 18.07.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | - pieczywo mieszane żytnie, pieczywo lniane 40g, masło 4g
- ser żółty morski 10g
- papryka czerwona 10g, rzodkiewka 6g
- płatki kukurydziane na mleku 3,2%
- herbata z pomarańczą i miodem 200ml
Alergeny: 1,6,7 |
obiad | - zupa jarzynowa 200 ml z makaronem literki 20g (seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, makaron literki 20g)
- filet smażony z miruny 100g
- ryż paraboliczny 100g
- warzywa z pieca 100g z sosem jogurtowo - ziołowym 5ml
- kompot wiśniowy 100ml
Alergeny: 1,3,4,6,7,9 |
podwieczorek | - bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
- szynka z kurczaka 10g
- galaretka truskawkowa
- talarki jaglane bio z jagodami goii 20g
- arbuz 100g
- lemoniada z świeżą miętą i miodem 200ml
Alergeny: 1,3,6,7 |
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten,
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne,
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- Soja i produkty pochodne,
- Mleko i produkty pochodne,
- Orzechy (np. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia) i produkty pochodne,
- Seler i produkty pochodne,
- Gorczyca i produkty pochodne,
- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
- Dwutlenek siarki i siarczyny,
- Łubin,
- Mięczaki.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.