Informacja o składnikach i produktach żywieniowych
W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.
Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.
Jadłospis 15.09.2025 r. - 19.09.2025 r.
Poniedziałek 15.09.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | Stół szwedzki: - chleb żytni maślankowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, szynka z indyka 10g, kabanos drobiowy 10g
- ser żółty morski 10g, mozzarella kulka 10g, jajko na twardo 10g
- papryka czerwona 10g, marchewka w słupkach 10g, roszponka
- kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7 |
obiad | - barszcz biały z ziemniakami 200ml i ćwiartką jajka (podane osobno), marchewka 20g por 5g ziemniaki 20g kalafior 20g
- naleśniki z serem białym 200g
- surówka z marchwi 100g z brzoskwinią 5g, ananasem 5g i jogurtem naturalnym 8ml
- kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)
Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
podwieczorek | - bułka pszenna 30g, pieczywo razowe 20g, masło 4g
- ser żółty 10g,
- ogórek małosolny 8g, pomidor daktylowy 10g
- jogurt naturalny z bananem 150ml (podane osobno)
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Wtorek 16.09.2025 r.
nazwa posiku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo lniane żytnie 20g, masło 4g
- szynka wieprzowa 10g, ser żółty 8g
- pomidor 10g, papryka 8g, marchewka w słupkach 10g
- owsianka z żurawiną suszoną (podaną osobno)
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1, 6, 7 |
obiad | - barszcz czerwony z ziemniakami 200ml, burak 25g, ziemniaki 20g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g
- spaghetti bolonese 180g
- sałata lodowa z jogurtem naturalnym 100g
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
podwieczorek | - bułka grahamka 40g, masło 4g
- szynka z indyka 10g
- ciasto marchewkowe własnego wyrobu 80g
- maślanka naturalna z krojonymi owocami sezonowymi 150ml
- herbata rumiankowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Środa 17.09.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo razowe żytnie 20g, masło 4g
- szynka z indyka 10g, ser żółty 8g
- papryka 10g, ogórek małosolny 10g, marchewka 10g (w słupkach)
- jogurt naturalny 150ml
- żurawina suszona 10g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1, 6, 7, 12 |
obiad | - rosół z makaronem 200ml (szponder wołowy 2g, indyk skrzydła 2g, kurczak zagrodowy 2g, kaczka korpus 2g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g
- nugettsy z kurczaka 100g
- opiekane talarki z ziemniaka 100g
- surówka z marchewki z jabłkiem 100g
- kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
podwieczorek | - bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
- polędwica sopocka 10g
- pasta jajeczna 60g
- pomidor daktylowy10g, kalarepa w słupkach 5g
- gruszka 100g
- herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g i miodem 2
Alergeny: 1, 3, 6, 7 |
Czwartek 18.09.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | - pieczywo pszenne 20g, pieczywo z żurawiną 20g, masło 4g
- kiełbasa szynkowa 10g, ser żółty 8g
- papryka 10g, ogórek małosolny 8g, marchewka 10g (podane w słupkach)
- kasza manna na mleku 3,2%
- herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1, 6, 7 |
obiad | - zupa pomidorowa z ryżem 200 ml, pulpa pomidorowa 30g, seler 20g, pietruszka 20g, marchewka 20g, por 5g
- pulpety w sosie pieczarkowym 100g
- kopytka 120g
- surówka z kapusty pekińskiej 100g
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9 |
podwieczorek | - bułka grahamka 40g, masło 4g
- szynka drobiowa, ser żółty 8g
- ogórek 10g, papryka 10g (podane w słupkach)
- budyń śmietankowy 150ml
- jabłko 100g
- herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1, 3, 6, 7 |
Piątek 19.09.2025 r.
nazwa posiłku | zestaw potraw |
---|
śniadanie | - chleb żytni maślankowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
- szynka z indyka 10g
- ser żółty morski 10g
- papryka czerwona 10g, kalarepa w słupkach 8g
- kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml
Alergeny: 1, 6, 7 |
obiad | - zupa fasolowa 200ml, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, fasola 20g
- kotlet rybny 100g
- ziemniaki 150g
- surówka z kiszonej kapusty 100g
- kompot wiśniowy 100ml
Alergeny: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
podwieczorek | - bułka pszenna wrocławska 40g, masło 4g
- szynka z kurczaka 10g
- pizza wyrób własny 200g
- gruszka 100g
- herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g
Alergeny: 1, 6, 7 |
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten,
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne,
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- Soja i produkty pochodne,
- Mleko i produkty pochodne,
- Orzechy (np. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia) i produkty pochodne,
- Seler i produkty pochodne,
- Gorczyca i produkty pochodne,
- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
- Dwutlenek siarki i siarczyny,
- Łubin,
- Mięczaki.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.