Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Informacja o składnikach i produktach żywieniowych

W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.

Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.

Jadłospis 14.07.2025 r. - 18.07.2025 r. 

Poniedziałek 14.07.2025 r.

nazwa posiłku

zestaw potraw

śniadanie

Stół szwedzki:

  • chleb żytni maślankowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
  • szynka wieprzowa 10g, szynka z indyka 10g, kabanos drobiowy 10g
  • ser żółty morski 10g, mozzarella kulka 10g
  • papryka czerwona 10g, marchewka 10g, kalarepa 8g, morela suszona 8g
  • kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml

Alergeny: 1,6,7

obiad
  • zupa pomidorowa 200ml z ryżem 25g (pulpa pomidorowa 30g, seler 20g, pietruszka 20g, marchewka 20g, por 5g)
  • makaron świderek 180g z twarogiem półtłustym 60g i musem truskawkowym 50ml
  • surówka z marchwi 100g z brzoskwinią 5g, ananasem 5g i jogurtem naturalnym 8ml
  • kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)

Alergeny: 1,3,7,9

podwieczorek
  • bułka pszenna 30g, pieczywo razowe 20g, masło 4g
  • ser żółty 10g
  • rzodkiewka 8g, pomidor 10g
  • jabłko 100g
  • herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1, 6, 7

Wtorek 15.07.2025 r.

nazwa posiku

zestaw potraw

śniadanie
  • pieczywo pszenne 20g, pieczywo lniane żytnie 20g, masło 4g
  • szynka wieprzowa 10g, ser żółty 8g
  • pomidor 10g, papryka 8g, marchewka 10g
  • jogurt do picia naturalny 200ml z maliną 4g i miodem 1g
  • jabłko suszone 10g
  • herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1,6,7

obiad
  • zupa z soczewicy czerwonej 200ml (seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, soczewica czerwona 20g)
  • kotlet mielony z szynki wieprzowej 100g
  • młode ziemniaki 100g
  • mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem 100g
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml

Alergeny: 1,3,6,7,9

podwieczorek
  • bułka pszenna wrocławska 40g, masło 4g
  • szynka wieprzowa 10g, ser żółty 8g
  • serek wiejski z rzodkiewką 4g, szczypiorek 2g
  • pomidor daktylowy 20g ogórek małosolny 10g
  • banan 80g
  • herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1,6,7

Środa 16.07.2025 r.

nazwa posiłku

zestaw potraw

śniadanie
  • pieczywo pszenne 20g, pieczywo razowe żytnie 20g, masło 4g
  • szynka z indyka 10g, ser żółty 8g
  • papryka 10g, ogórek małosolny 8g, marchewka 10g
  • płatki ryżowe 15g na mleku 3,2%
  • żurawina suszona 8g
  • herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1,6,7

obiad
  • krupnik 200ml, (kasza jęczmienna 15g, ziemniaki 20g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g)
  • makaron kokardki 100g z warzywami i szynką wieprzową duszoną 100g w pomidorach
  • sałata lodowa 100g z koperkiem sosem jogurtowym 10ml
  • kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)

Alergeny: 1,6,7,9

podwieczorek
  • bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
  • polędwica sopocka 10g, ser żółty 8g
  • jajko gotowane 53g
  • pomidor daktylowy10g, kalarepa 5g
  • pomarańcza 100g
  • herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1,3,6,7

Czwartek 17.07.2025 r.

nazwa posiłku

zestaw potraw

śniadanie
  • pieczywo pszenne 20g, pieczywo z żurawiną 20g, masło 4g
  • szynka z indyka 10g, ser żółty 8g
  • papryka 10g, ogórek małosolny 8g, marchewka 10g
  • kasza manna na mleku 3,2%
  • jabłko suszone 8g
  • herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1,6,7

obiad
  • zupa krem z zielonego groszku 200ml (groszek zielony 30 gr, seler 20g, pietruszka20g, marchewka20g, por 5g)
  • szynka duszona w sosie curry 100g
  • kasza gryczana biała 100g
  • brokuły z pieca z ziołami 100g
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml

Alergeny: 1,6,7,9

podwieczorek
  • bułka grahamka 40g, masło 4g
  • kiełbasa szynkowa, ser żółty 8g
  • ogórek 10g, papryka 10g
  • twarożek 50g z wiśniami 2g
  • jabłko 100g
  • herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1,6,7

Piątek 18.07.2025 r.

nazwa posiłku

zestaw potraw

śniadanie
  • pieczywo mieszane żytnie, pieczywo lniane 40g, masło 4g
  • ser żółty morski 10g
  • papryka czerwona 10g, rzodkiewka 6g
  • płatki kukurydziane na mleku 3,2%
  • herbata z pomarańczą i miodem 200ml

Alergeny: 1,6,7

obiad
  • zupa jarzynowa 200 ml z makaronem literki 20g (seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, makaron literki 20g)
  • filet smażony z miruny 100g
  • ryż paraboliczny 100g
  • warzywa z pieca 100g z sosem jogurtowo - ziołowym 5ml
  • kompot wiśniowy 100ml

Alergeny: 1,3,4,6,7,9

podwieczorek
  • bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
  • szynka z kurczaka 10g
  • galaretka truskawkowa
  • talarki jaglane bio z jagodami goii 20g
  • arbuz 100g
  • lemoniada z świeżą miętą i miodem 200ml

Alergeny: 1,3,6,7

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten,
  2. Skorupiaki i produkty pochodne,
  3. Jaja i produkty pochodne,
  4. Ryby i produkty pochodne,
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  6. Soja i produkty pochodne,
  7. Mleko i produkty pochodne,
  8. Orzechy (np. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia) i produkty pochodne,  
  9. Seler i produkty pochodne,
  10. Gorczyca i produkty pochodne,
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny,
  13. Łubin,
  14. Mięczaki.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.