Jadłospis
Informacja o składnikach i produktach żywieniowych
W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.
Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.
Jadłospis 31.03.2025 r. - 04.04.2025 r.
dzień / data | śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|
poniedziałek | pieczywo mieszane, masło, stół szwedzki z wyborem serów i wędlin, kabanos, papryka, ogórek, morela suszona, kakao z miodem alergeny: A1, A2, A4, A7 | zupa pomidorowa, makaron z serem, sos truskawkowy, surówka z marchwi i ananasa, kompot wiśniowy alergeny: A1, A2, A3, A6 | herbata malinowa, bułka pszenna z masłem, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, jabłko alergeny: A1, A2, A4 |
wtorek | jogurt pitny z owocami, pieczywo razowe, masło, szynka z kurczaka, papryka, pomidor koktajlowy alergeny: A1, A2, A4 | zupa kalafiorowa, gulasz z pieczonymi warzywami, kasza gryczana biała, fasolka szparagowa, kompot z czarnej porzeczki alergeny: A1, A2, A3, A4, A6 | herbata rumiankowa z miodem i cytryną, pieczywo mieszane, masło, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, pomidor rzymski, banan alergeny: A1, A2, A4 |
środa | płatki owsiane na mleku, pieczywo lniane, masło, kiełbasa krakowska podsuszana, papryka, ogórek, chipsy jabłkowe alergeny: A1, A2, A4, A7 | krupnik z ziemniakami, makaron kokardki z warzywami i szynką w pomidorach, sałata lodowa z koperkiem, sosem jogurtowym, kompot alergeny: A1, A2, A3, A4, A6, A13 | herbata miętowa z miodem i limonką, bułka wrocławska, ser żółty, jabłka zapiekane z ryżem, żurawina suszona, pomarańcza alergeny: A1, A2, A3, A4 |
czwartek | pieczywo żytnie, masło, ogórek, kiełbasa krakowska, pomidor, herbata owocowa z miodem i cytryną alergeny: A1, A2, A4 | zupa krem z marchwi, grzankami z oregano, kurczak w sosie prowansalskim, kasza bulgur z oliwą truflową, marchewka mini z tymiankiem i miodem, kompot porzeczkowy alergeny: A1, A2, A3, A4, A6 | herbata z hibiskusem, pieczywo mieszane, masło, polędwica sopocka, papryka, kalarepa, chrupki kukurydziane alergeny: A1, A2, A4, A7 |
piątek | pieczywo mieszane, masło, ser żółty, rzodkiewka, pomidor koktajlowy, pasta jajeczna, szczypiorek, kakao z syropem klonowym alergeny: A1, A2, A3 | zupa literkowa z warzywami, filet z miruny, ziemniaki, warzywa na parze z ziołami, kompot truskawkowy alergeny: A1, A2, A3, A4, A6, A8 | kanapka z serem żółtym, drożdżówka z jabłkiem, herbata z miodem i cytryną, gruszka alergeny: A1, A2, A7 |
Alergeny
A1 - mleko krowie, A2 - gluten, A3 - jaja kurze, A4 - mięso, A5 - orzechy, A6 - seler; A7- dwutlenek siarki, A8 - ryby, A9 - skorupiaki, A10 - mięczaki, A11 - soja, A12 - łubin, A13 - musztarda, A14 - ziarno sezamowe