Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Informacja o składnikach i produktach żywieniowych

W procesie technologii żywienia, w Przedszkolu 427 „Kraina Radości” nie używamy: białego cukru, soli warzonej, koncentratów, konserw, produktów przetworzonych i gotowych. Wszystkie niezdrowe produkty zastępujemy: miodem, syropem klonowym i w niewielkiej ilości solą morską lub himalajską. Koncentrujemy się na świeżych selekcjonowanych warzywach, owocach i produktach o najwyższej jakości, takich jak ryby, morele suszone na słońcu, oliwy z oliwek, oraz wiele więcej! Stosujemy wiele ziół i mieszanek naturalnych przypraw, aby smaki, jakie poznają nasi podopieczni, pozostały z nimi na dłużej i otwierały nowe horyzonty kulinarne.

Jadłospis planowany jest z wyprzedzeniem, w związku z tym może ulec zmianie ze względu na niedostępność danego produktu.

Jadłospis 15.09.2025 r. - 19.09.2025 r. 

Poniedziałek 15.09.2025 r.

nazwa posiłku

zestaw potraw

śniadanie

Stół szwedzki:

  • chleb żytni maślankowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
  • szynka wieprzowa 10g, szynka z indyka 10g, kabanos drobiowy 10g
  • ser żółty morski 10g, mozzarella kulka 10g, jajko na twardo 10g
  • papryka czerwona 10g, marchewka w słupkach 10g, roszponka
  • kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml

Alergeny: 1, 3, 6, 7

obiad
  • barszcz biały z ziemniakami 200ml i ćwiartką jajka (podane osobno), marchewka 20g por 5g ziemniaki 20g kalafior 20g  
  • naleśniki z serem białym 200g
  • surówka z marchwi 100g z brzoskwinią 5g, ananasem 5g i jogurtem naturalnym 8ml
  • kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

podwieczorek
  • bułka pszenna 30g, pieczywo razowe 20g, masło 4g
  • ser żółty 10g,
  • ogórek małosolny 8g, pomidor daktylowy 10g
  • jogurt naturalny z bananem 150ml (podane osobno)
  • herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1, 6, 7

Wtorek 16.09.2025 r.

nazwa posiku

zestaw potraw

śniadanie
  • pieczywo pszenne 20g, pieczywo lniane żytnie 20g, masło 4g
  • szynka wieprzowa 10g, ser żółty 8g
  • pomidor 10g, papryka 8g, marchewka w słupkach 10g
  • owsianka z żurawiną suszoną (podaną osobno)
  • herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1, 6, 7

obiad
  • barszcz czerwony z ziemniakami 200ml, burak 25g, ziemniaki 20g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g
  • spaghetti bolonese 180g
  • sałata lodowa z jogurtem naturalnym 100g
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml

Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

podwieczorek
  • bułka grahamka 40g, masło 4g
  • szynka z indyka 10g
  • ciasto marchewkowe własnego wyrobu 80g
  • maślanka naturalna z krojonymi owocami sezonowymi 150ml
  • herbata rumiankowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1, 6, 7

Środa 17.09.2025 r.

nazwa posiłku

zestaw potraw

śniadanie
  • pieczywo pszenne 20g, pieczywo razowe żytnie 20g, masło 4g
  • szynka z indyka 10g, ser żółty 8g
  • papryka 10g, ogórek małosolny 10g, marchewka 10g (w słupkach)
  • jogurt naturalny 150ml
  • żurawina suszona 10g
  • herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1, 6, 7, 12

obiad
  • rosół z makaronem 200ml (szponder wołowy 2g, indyk skrzydła 2g, kurczak zagrodowy 2g, kaczka korpus 2g, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g
  • nugettsy z kurczaka 100g
  • opiekane talarki z ziemniaka 100g
  • surówka z marchewki z jabłkiem 100g
  • kompot z owoców mieszanych 200ml (śliwka, jabłko, agrest, porzeczka)

Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

podwieczorek
  • bułka wrocławska pszenna 40g, masło 4g
  • polędwica sopocka 10g
  • pasta jajeczna 60g
  • pomidor daktylowy10g, kalarepa w słupkach 5g
  • gruszka 100g
  • herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g i miodem 2

Alergeny: 1, 3, 6, 7

Czwartek 18.09.2025 r.

nazwa posiłku

zestaw potraw

śniadanie
  • pieczywo pszenne 20g, pieczywo z żurawiną 20g, masło 4g
  • kiełbasa szynkowa 10g, ser żółty 8g
  • papryka 10g, ogórek małosolny 8g, marchewka 10g (podane w słupkach)
  • kasza manna na mleku 3,2%
  • herbata rumiankowa 200ml z i cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1, 6, 7

obiad
  • zupa pomidorowa z ryżem 200 ml, pulpa pomidorowa 30g, seler 20g, pietruszka 20g, marchewka 20g, por 5g
  • pulpety w sosie pieczarkowym 100g
  • kopytka 120g
  • surówka z kapusty pekińskiej 100g
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml

Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

podwieczorek
  • bułka grahamka 40g, masło 4g
  • szynka drobiowa, ser żółty 8g
  • ogórek 10g, papryka 10g (podane w słupkach)
  • budyń śmietankowy 150ml
  • jabłko 100g
  • herbata z hibiskusa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1, 3, 6, 7

Piątek 19.09.2025 r.

nazwa posiłku

zestaw potraw

śniadanie
  • chleb żytni maślankowy 20g, chleb domowy pszenny 20g, masło 4g
  • szynka z indyka 10g
  • ser żółty morski 10g
  • papryka czerwona 10g, kalarepa w słupkach 8g
  • kakao naturalne na mleku 3,2% 200ml

Alergeny: 1, 6, 7

obiad
  • zupa fasolowa 200ml, seler 15g, pietruszka 15g, marchewka 20g, por 5g, ziemniaki 20g, fasola 20g
  • kotlet rybny 100g
  • ziemniaki 150g
  • surówka z kiszonej kapusty 100g
  • kompot wiśniowy 100ml

Alergeny: 1, 3, 4, 6, 7, 9

podwieczorek
  • bułka pszenna wrocławska 40g, masło 4g
  • szynka z kurczaka 10g
  • pizza wyrób własny 200g
  • gruszka 100g
  • herbata miętowa 200ml z cytryną 1g i miodem 2g

Alergeny: 1, 6, 7

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten,
  2. Skorupiaki i produkty pochodne,
  3. Jaja i produkty pochodne,
  4. Ryby i produkty pochodne,
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  6. Soja i produkty pochodne,
  7. Mleko i produkty pochodne,
  8. Orzechy (np. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia) i produkty pochodne,  
  9. Seler i produkty pochodne,
  10. Gorczyca i produkty pochodne,
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny,
  13. Łubin,
  14. Mięczaki.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.