KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Aktualności

Dni zapoznawcze z przedszkolem

Szanowni Rodzice dzieci nowo przyjętych,
Zapraszamy z dziećmi na DNI ZAPOZNAWCZE Z PRZEDSZKOLEM, które odbędą się z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego w siedmiu oddzielnych grupach, zgodnie z poniższym harmonogramem:
28 czerwca o godz. 17.00 – 3 grupy (I, II, III),
29 czerwca o godz. 17.00 – 2 grupy (IV, V),
30 czerwca o godz. 17.00 – 2 grupy (VI, VII).
Rodzice otrzymają maila z informacją, w której grupie „zapoznawczej” się znajdują.
Podział na grupy „zapoznawcze” jest alfabetyczny.
Serdecznie zapraszamy:)

Wewnątrzprzedszkolny konkurs plastyczny "Nasz przedszkolny ogród marzeń"

Regulamin konkursu plastycznego - Nasz przedszkolny ogród marzeń
Zgoda
Klauzula informacyjna - Rodzice i opiekunowie prawni

Wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Ekologicznej Piosenki Dziecięcej „Radosne Trele” pod hasłem „Jestem Eko, bo kocham świat”

Wyniki Konkursu Radosne Trele 2021

Punkt Informacyjno - Konsultacyjny

Punkt Informacyjno - Konsultacyjny - Wilanów
W roku 2021 w Punkcie Informacyjno – Konsultacyjnym dyżurują dla Was:
- psycholog
- pedagog socjoterapeuta
- specjalista kurator
- specjalista ds. przemocy w rodzinie

Przez śmiech do wiedzy - Pokonaj wirusa!

Nasze Przedszkole bierze udział w realizowanym przez fundację "Dr Clown" i Wesoły Uniwersytet
projekcie "Przez śmiech do wiedzy - Pokonaj wirusa!"
1) link umożliwiający dostęp do filmu "Wycieczka do niewidzialnego świata" i gry planszowej "Pokonaj złe bakterie i wirusy".
Link do prezentacji: https://www.youtube.com/watch?v=iTCHLMxRMd4
Grę przygotowano jako arkusze w formacie pdf. Można je wydrukować samodzielnie w kolorze lub w wersji do kolorowania. Naciśnij link poniżej by zobaczyć jak wygląda przygotowanie do gry.
Link do prezentacji, jak przygotować grę: https://www.youtube.com/watch?v=U1E_DQUbHlE
Link dostępu do pomocy dydaktycznych, wykorzystywanych w projekcie: filmu "Wycieczka do niewidzialnego świata" i gry planszowej- instrukcja
https://film.wesolyuniwersytet.pl/app/invitation/HU9PZ1DGDYSUB4jrDHas
Instrukcja obsługi przekazanego linku:

Kliknij link lub skopiuj go do pola adresowego przeglądarki internetowej i naciśnij Enter.

Zarejestruj się na stronie umożliwiającej dostęp do materiałów dydaktycznych podając adres e-mail i wymyślone hasło na potrzeby rejestracji na tej stronie.
Następnie zostaniesz przekierowany na stronę umożliwiającą odtworzenie filmu w formie streamu on-line i do pobrania pliku pdf, zawierającego grę planszową.
W przypadku ponownego użycia linku, link poprowadzi Cię bezpośrednio do filmu lub w określonych przypadkach, zostaniesz poproszony o zalogowanie się z użyciem danych podanych podczas rejestracji.

Warunki licencji:
Licencja zezwala na zarejestrowanie się na stronie udostępniającej pomoce dydaktyczne przez pracowników placówki oświatowej lub rodziców dzieci uczęszczających do tej placówki.
Po rejestracji licencja zezwala na wielokrotne oglądanie filmu w okresie 6 miesięcy licząc od momentu zarejestrowania użytkownika.
Grę planszową można używać bezterminowo.

Użytkownik może przesłać link na inne swoje urządzenie. Po zalogowaniu z użyciem danych podanych podczas rejestracji nastąpi przekierowanie do filmu.

Pokonaj wirusa

Powrót do przedszkola po przebytej chorobie

Prosimy o przyprowadzanie do przedszkola dzieci zdrowych.
W przypadkach szczególnych, gdy w przedszkolu pojawia się dziecko z objawami charakterystycznymi dla alergii w postaci kataru siennego (objawiającego się kichaniem, wyciekiem z nosa wodnistej wydzieliny, łzawieniem oczu) – honorujemy zaświadczenie lekarskie potwierdzające alergię u dziecka.
Jeśli dziecko jest po przebytej chorobie, ma jeszcze pozostałości infekcji, w takim przypadku prosimy o okazanie zaświadczenia od lekarza, iż jest zdrowe i może uczęszczać na zajęcia.
Lekarz, na podstawie wywiadu oraz badania przedmiotowego i podmiotowego dziecka, posiada kompetencje, aby dokonać rzetelnej oceny jego stanu zdrowia.
Jeśli dziecko po przebytej chorobie nie ma już żadnych objawów – zaświadczenie nie jest konieczne.

E - mail do kontaktu w okresie pandemii

Psycholog:
kontaktp427@edu.um.warszawa.pl

Procedura organizacji pracy Przedszkola nr 427 „Kraina Radości”
w Warszawie prowadzonego przez m.st. Warszawę
od 1 września 2020 r. i postępowania prewencyjnego pracowników oraz rodziców/opiekunów prawnych w czasie zagrożenia epidemicznego - sierpień, 2020 r.

Oświadczenie rodziców - wzór

Procedura organizacji pracy Przedszkola 427

Procedura organizacji zajęć

Przyprowadzanie dziecka

Odbieranie dziecka

Dziecko z objawami covid

Pracownik z objawami covid

Upoważnienie do odbioru dziecka

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych osoby upoważnionej

 

List Ministra Edukacji Narodowej

List Ministra Edukacji Narodowej z okazji rozpoczęcia roku szkolnego 2020_2021

Wyprawka do Przedszkola nr 427

1) Rzeczy, które pozostają w szatni:
* w worku zestaw ubranek na zmianę min. 3 zestawy oraz torebki foliowe na zmoczone rzeczy
* bezpieczne kapcie (np. zakryte, wkładane lub zapinane na rzepy, dobrze trzymające stopę, na gumowej podeszwie)

2) Rzeczy, które należy pozostawić w sali:
* strój na gimnastykę (podpisane spodenki i koszulka) - w podpisanym worku
* teczka na prace plastyczne - podpisana
* chusteczki nawilżane
* chusteczki higieniczne (duża paczka ok. 100 szt)

PROSIMY O PODPISANIE WSZYSTKICH RZECZY DZIECI W WIDOCZNY SPOSÓB.

O nas w mediach 

Rozwijanie świadomości dzieci w obszarze ekologii i ochrony środowiska w roku szkolnym 2018/2019 miało swoje przełożenie na aktywne działania wychowanków najbardziej radosnego przedszkola w Wilanowie. Realizując innowację pedagogiczną „Zielone filtry”, pod czujnym okiem Pani Beaty Kozłowskiej – autorki projektu, założone zostały kąciki kwiatów produkujących tlen, wspólnie z rodzicami prowadzone były warsztaty przyrodnicze, a dzieci sadziły do gruntu młode szczepki kwiatów. Dzięki takim działaniom wzbogaciła się wiedza maluchów na temat konieczności dbania o czyste powietrze. Przedszkolaki zainspirowane pomysłem założenia przedszkolnej łąki z radością uczestniczyły w jej realizacji. Wspólnie podjęto decyzję o wyborze rodzaju łąki, jaką dzieci chciałyby zobaczyć w otoczeniu przedszkola. Wybór padł na „tradycyjną łąkę polską”, spełniającą życzenie dzieci, aby kwiaty były wysokie, różnorodne i bardzo kolorowe. Panowie dozorcy przygotowali podłoże do wysiewu i w pierwszych dniach maja ubiegłego roku nasiona zostały wysiane. Wszyscy z niecierpliwością doglądali, jak wzrasta przedszkolna „łąka kwietna”, a dzieci z wielką ciekawością oglądały pojawiające się kwiaty. Dodatkową atrakcją było pojawienie się wokół łąki motyli oraz wspólne wyszukiwanie nazw wysianych kwiatów. Wygląd łąki zmieniał się z każdym tygodniem, na miejsce kwiatów, które przekwitły pojawiały się nowe. Z upływem czasu łąka zmieniała swój charakter wraz ze zmianą pór roku. W październiku podczas jesiennego spaceru, dzieci zebrały nasiona i zerwały kwiaty na jesienny bukiet. Po przekwitnięciu kwiatów, łąka została skoszona, a pozostałe nasiona kwiatów mogły swobodnie opaść na ziemię. Łąka oczekiwała na zimę i kolejny wiosenny sezon. Obecnie łąka jest zielona i kwiaty zaczynają rosnąć, widoczne są już zawiązki pąków. Założyciele łąki są ciekawi, czy jej wygląd w II sezonie będzie podobny czy też odmienny od łąki z ubiegłego roku.
Na dziś łąka zapowiada się interesująco. „Co może łąka kwietna?” – dużym plusem takiej łąki jest mały nakład pracy pielęgnacyjnej (koszenie po przekwitnięciu roślin), natomiast efekt wizualno-dekoracyjny jest ogromny. Łąka kwietna sprzyja oczyszczaniu powietrza z zanieczyszczeń komunikacyjnych, dzięki zatrzymywaniu i wiązaniu szkodliwych pyłów. Kwiaty rosnące na łące mają rozbudowany system korzeniowy, co sprawia, że rośliny są odporne na suszę. Natomiast w czasie deszczu potrafią absorbować dwa razy więcej wody niż trawnik. Łąka także doskonale radzi sobie bez środków chemicznych, które zanieczyszczają glebę, powietrze i wodę.
W dniu 6 lipca 2020 roku przy zakładaniu kolejnej łąki kwietnej przy Przedszkolu nr 427 od strony ulicy Radosnej byli z nami Burmistrz Dzielnicy Wilanów m. st. Warszawy Ludwik Rakowski, Zastępca Burmistrza Bartosz Wiśniakowski oraz Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska dla Dzielnicy Wilanów Joanna Strzelecka.
Łąki kwietne

W ostatnim numerze "Informatora Wilanowskiego" ukazał się artykuł nawiązujący tematycznie do realizowanej w naszym przedszkolu innowacji pedagogicznej "Zielone filtry".
https://www.wilanow.pl/5732-ukwiecamy-wilanow

Ukwiecamy Wilanów
W Wilanowie założyliśmy kolejne kwietne łąki, których powstanie zainicjowało w roku szkolnym 2018/2019 Przedszkole nr 427.
Łąka kwietna to najbardziej różnorodne zbiorowisko roślinne. Kwitnące chabry, maki i inne kwiaty łąkowe gromadzą wokół siebie motyle i inne owady zapylające, zwabione słodkimi zapachami kwiatów.
Łąki kwietne tworzą również żywe zbiorniki deszczówki, która wolniej odparowuje z ich powierzchni.

Zmiana wysokości stawki żywieniowej

Dyrektor Przedszkola nr 427 „Kraina Radości” informuje, że z dniem 1 lipca 2020 r. zmienia się opłata za posiłki w przedszkolu. Nowa stawka żywieniowa za 3 posiłki będzie wynosić 13,00 zł.

Nieodpłatna pomoc prawna oraz nieodpłatne poradnictwo obywatelskie

Nieodpłatna pomoc prawna oraz nieodpłatne poradnictwo obywatelskie

Plakat informacyjny Ministerstwa Zdrowia

Kampania edukacyjna dotycząca koronawirusa s.1

Kampania edukacyjna dotycząca koronawirusa s.2

 

Mamo! Tato!

Przyprowadzając chore lub niedoleczone dziecko do przedszkola, pamiętajcie że :
• zapewnienie opieki choremu dziecku jest obowiązkiem Waszym, a nie pracowników przedszkola;
• zaobserwowanie u dziecka symptomów złego samopoczucia będzie wiązało się z powiadomieniem Was o konieczności odebrania dziecka z przedszkola i pójścia do lekarza;
• przyprowadzenie chorego dziecka może pogorszyć stan jego zdrowia, a nawet zagrażać jego życiu; 
• Wasze chore dziecko zaraża kolegów i koleżanki;
• dziecko „niedoleczone” lub bezpośrednio po przebytej chorobie jest wyraźnie osłabione, a jego organizm jest podatny na kolejne infekcje lub inne choroby;
• niewyleczona do końca choroba niesie ryzyko powikłań zdrowotnych Waszego dziecka oraz konsekwencji: 
- przedłużonej absencji w pracy przynajmniej jednego z rodziców,
- podniesienia kosztów leczenia dziecka
• długotrwała nieobecność naraża dziecko na utratę udziału w zajęciach dydaktycznych, imprezach kulturalnych, ciekawych wydarzeniach i wycieczkach realizowanych w tym czasie w przedszkolu. 

Drodzy Rodzice, pamiętajcie też, że zdrowe dziecko jest aktywne i radosne. 

Profilaktyka to ważna sprawa - sprawdzać włosy to podstawa!! 

Drodzy Rodzice, przypominamy o regularnym sprawdzaniu włosów dzieciom. Jest to szczególnie ważne w okresie wakacyjnym, gdyż w tym czasie dzieci przebywają w wielu nowych miejscach. 

Bezpieczeństwo

Zwracamy Państwa uwagę na jakże istotny temat bezpieczeństwa dzieci w szeroko pojętym znaczeniu.
Pod poniższym linkiem https://bezpiecznaszkola.men.gov.pl/ znajdziecie Państwo ważne informacje w temacie:
1. Dbanie o bezpieczeństwo
2. Sytuacje nadzwyczajne
3. Dbanie o klimat szkoły
4. Przeciwdziałanie uzależnieniom
5. Zapewnienie bezpieczeństwa w sieci
6. Promowanie zdrowego stylu życia
7. Edukacja dotycząca ochrony środowiska
Prosimy o zapoznanie z regulaminami na temat bezpieczeństwa w naszym przedszkolu, w zakładce dla rodziców – procedury.