KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dzień Górnika - Barbórka

Wszystkie przedszkolaki doskonale wiedzą jak ważna i ciężka jest praca górników. W przeddzień Barbórki w przedszkolu podany został obiad śląski, a w zestawie drugiego dania była regionalna potrawa śląska czyli kluski z dziurką, karminadle (mielone kotlety) i modra (czerwona) kapusta. W dniu 04.12.2020 roku obchodziliśmy Dzień Górnika, wtedy też dzieci poznały wiele szczegółów dotyczących historii powstawania węgla, pracy w kopalni i technologii wykorzystywanych podczas wydobywania tego minerału. Multimedialna prezentacja w bardzo przystępnej formie zobrazowała dzieciom: rodzaje kopalni, ich wygląd w części podziemnej, różnorodność wydobywanych złóż np. soli, węgla kamiennego. „Legenda o Skarbniku” była bardzo ciekawym elementem prezentacji. Cały dzień wypełniony był aktywnościami zabawowo - plastycznymi np. malowanie węglem. Dzieci poznały rożne rodzaje ubioru górników: do pracy pod ziemią i strój odświętny, miały również możliwość zobaczenia i przymierzenia prawdziwego „czako” czyli odświętnej czapki górnika. W holu przedszkola przy plakacie przedstawiającym sylwetkę górnika nauczycielki wykonywały dzieciom pamiątkowe zdjęcia, zapraszamy do ich obejrzenia w naszej galerii.