KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Aktualności

 

O nas w mediach 

Rozwijanie świadomości dzieci w obszarze ekologii i ochrony środowiska w roku szkolnym 2018/2019 miało swoje przełożenie na aktywne działania wychowanków najbardziej radosnego przedszkola w Wilanowie. Realizując innowację pedagogiczną „Zielone filtry”, pod czujnym okiem Pani Beaty Kozłowskiej – autorki projektu, założone zostały kąciki kwiatów produkujących tlen, wspólnie z rodzicami prowadzone były warsztaty przyrodnicze, a dzieci sadziły do gruntu młode szczepki kwiatów. Dzięki takim działaniom wzbogaciła się wiedza maluchów na temat konieczności dbania o czyste powietrze. Przedszkolaki zainspirowane pomysłem założenia przedszkolnej łąki z radością uczestniczyły w jej realizacji. Wspólnie podjęto decyzję o wyborze rodzaju łąki, jaką dzieci chciałyby zobaczyć w otoczeniu przedszkola. Wybór padł na „tradycyjną łąkę polską”, spełniającą życzenie dzieci, aby kwiaty były wysokie, różnorodne i bardzo kolorowe. Panowie dozorcy przygotowali podłoże do wysiewu i w pierwszych dniach maja ubiegłego roku nasiona zostały wysiane. Wszyscy z niecierpliwością doglądali, jak wzrasta przedszkolna „łąka kwietna”, a dzieci z wielką ciekawością oglądały pojawiające się kwiaty. Dodatkową atrakcją było pojawienie się wokół łąki motyli oraz wspólne wyszukiwanie nazw wysianych kwiatów. Wygląd łąki zmieniał się z każdym tygodniem, na miejsce kwiatów, które przekwitły pojawiały się nowe. Z upływem czasu łąka zmieniała swój charakter wraz ze zmianą pór roku. W październiku podczas jesiennego spaceru, dzieci zebrały nasiona i zerwały kwiaty na jesienny bukiet. Po przekwitnięciu kwiatów, łąka została skoszona, a pozostałe nasiona kwiatów mogły swobodnie opaść na ziemię. Łąka oczekiwała na zimę i kolejny wiosenny sezon. Obecnie łąka jest zielona i kwiaty zaczynają rosnąć, widoczne są już zawiązki pąków. Założyciele łąki są ciekawi, czy jej wygląd w II sezonie będzie podobny czy też odmienny od łąki z ubiegłego roku.
Na dziś łąka zapowiada się interesująco. „Co może łąka kwietna?” – dużym plusem takiej łąki jest mały nakład pracy pielęgnacyjnej (koszenie po przekwitnięciu roślin), natomiast efekt wizualno-dekoracyjny jest ogromny. Łąka kwietna sprzyja oczyszczaniu powietrza z zanieczyszczeń komunikacyjnych, dzięki zatrzymywaniu i wiązaniu szkodliwych pyłów. Kwiaty rosnące na łące mają rozbudowany system korzeniowy, co sprawia, że rośliny są odporne na suszę. Natomiast w czasie deszczu potrafią absorbować dwa razy więcej wody niż trawnik. Łąka także doskonale radzi sobie bez środków chemicznych, które zanieczyszczają glebę, powietrze i wodę.
W dniu 6 lipca 2020 roku przy zakładaniu kolejnej łąki kwietnej przy Przedszkolu nr 427 od strony ulicy Radosnej byli z nami Burmistrz Dzielnicy Wilanów m. st. Warszawy Ludwik Rakowski, Zastępca Burmistrza Bartosz Wiśniakowski oraz Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska dla Dzielnicy Wilanów Joanna Strzelecka.
Łąki kwietne

W ostatnim numerze "Informatora Wilanowskiego" ukazał się artykuł nawiązujący tematycznie do realizowanej w naszym przedszkolu innowacji pedagogicznej "Zielone filtry".
https://www.wilanow.pl/5732-ukwiecamy-wilanow

Ukwiecamy Wilanów
W Wilanowie założyliśmy kolejne kwietne łąki, których powstanie zainicjowało w roku szkolnym 2018/2019 Przedszkole nr 427.
Łąka kwietna to najbardziej różnorodne zbiorowisko roślinne. Kwitnące chabry, maki i inne kwiaty łąkowe gromadzą wokół siebie motyle i inne owady zapylające, zwabione słodkimi zapachami kwiatów.
Łąki kwietne tworzą również żywe zbiorniki deszczówki, która wolniej odparowuje z ich powierzchni.

Opieka przedszkolna w okresie wakacyjnym

Nasze Przedszkole będzie organizowało opiekę wakacyjną przez okres 6 tygodni w podziale na dwa odrębne terminy:
od 1 lipca do 21 lipca 2020 r.
oraz
od 22 lipca do 11 sierpnia 2020 r.
Z uwagi na organizację opieki w systemie rotacyjnym, zasoby kadrowe oraz reżim sanitarny wynikający z wytycznych GIS, każdy rodzic miał możliwość wyboru jednego z dwóch terminów. Organizacja grup została dostosowana do zgłoszonych w ankiecie potrzeb. Wszystkie dzieci, których rodzice wnioskowali o opiekę wakacyjną, zostały przyjęte.
Z uwagi na limity miejsc w grupie (16 dzieci) oraz zmniejszoną liczbę kadry nauczycielskiej, informujemy, że każde miejsce jest niezwykle cenne. Bardzo prosimy o jak najszybszą informację w przypadku rezygnacji. 
Informujemy, że upoważnienia, które funkcjonowały przed pandemią, tracą swoją ważność. W czasie epidemii rodzice nie powinni upoważniać do odbioru dziecka dziadków i innych osób powyżej 60 roku życia ani starszego rodzeństwa. Jeśli potrzebują Państwo kogoś upoważnić, należy wypełnić nowe upoważnienie i dostarczyć do placówki przyprowadzając dziecko pierwszego dnia.
W czasie opieki wakacyjnej obowiązują procedury, związane z Wytycznymi Przeciwepidemicznymi Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 4 maja 2020 r. dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt2 ustawy z dnia 14 marca 1985r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019r. poz. 59, oraz z 2020r. poz. 322, 374 i 567).
Wszystkich rodziców, których dzieci będą pierwszy raz (w czasie epidemii) w Przedszkolu prosimy o wypełnienie Oświadczenia wysłanego mailem i dostarczenie do Przedszkola pierwszego dnia pobytu dziecka. Wypełnienie tego dokumentu jest obligatoryjne.
Informujemy, że podczas trwania epidemii COVID-19 obowiązuje reżim sanitarny, zgodnie z którym dzieci są przyjmowane od 7.00 do 8.45, a odbierane od 13.00 do 17.00.  
 
W razie pytań, prosimy o kontakt mailowy: p427@edu.um.warszawa.pl

Zmiana wysokości stawki żywieniowej

Dyrektor Przedszkola nr 427 „Kraina Radości” informuje, że z dniem 1 lipca 2020 r. zmienia się opłata za posiłki w przedszkolu. Nowa stawka żywieniowa za 3 posiłki będzie wynosić 13,00 zł.

E - mail do kontaktu w okresie pandemii

Wszelkie informacje dotyczące przyjęć dzieci do przedszkola w okresie pandemii - rezygnacji i ubiegania się o przyjęcie, należy kierować na adres kontaktp427@edu.um.warszawa.pl

Życzenia wakacyjne

 

Pożegnanie 6 latków

 

Nieodpłatna pomoc prawna oraz nieodpłatne poradnictwo obywatelskie

Nieodpłatna pomoc prawna

Nieodpłatna pomoc prawna oraz nieodpłatne poradnictwo obywatelskie

Procedura postępowania w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem na terenie Przedszkola nr 427 „Kraina Radości” w Warszawie

Procedura postępowania w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem na terenie Przedszkola nr 427 „Kraina Radości” w Warszawie
Aktualności Głównego Inspektora Sanitarnego 
https://gis.gov.pl/kategoria/aktualnosci/

Plakat informacyjny Ministerstwa Zdrowia

Kampania edukacyjna dotycząca koronawirusa s.1

Kampania edukacyjna dotycząca koronawirusa s.2

Działania prewencyjne w Przedszkolu nr 427

Przedszkole nr 427 „Kraina Radości” podjęło działania prewencyjne w związku z zagrożeniem wystąpienia koronawirusa.
W celu zapewnienia zalecanej higieny rąk, łazienki w przedszkolu zostały wyposażone w środki dezynfekujące, zlecono wzmożoną dezynfekcję klamek, stołów, łazienek, toalet.
Przy wejściu do placówki zostały umieszczone zbiorniki ze środkiem dezynfekującym do rąk.
Ponadto informujemy, że Przedszkole jest w ciągłym kontakcie z Kuratorium Oświaty w sprawie zasad postępowania w sytuacji ewentualnego zagrożenia i zalecanych środków ochronnych.
Jednocześnie prosimy wszystkich Rodziców o zachowanie szczególnej ostrożności i o przeprowadzenie rozmowy na ten temat z dziećmi.

Jeśli Państwo lub/i dzieci w ciągu ostatnich 14 dni podróżowaliście do krajów dotkniętych epidemią koronawirusa (Chiny, Korea Południowa, Włochy, Iran, Japonii, Tajlandii, Wietnamu, Singapuru i Tajwanu (aktualna lista krajów dostępna jest na stronach: www.who.intwww.ecdc.europa.euwww.gis.gov.pl)), i zaobserwowaliście u siebie lub/i dzieci objawy grypopodobne, należy bezzwłocznie, telefonicznie powiadomić staję sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się do szpitala z oddziałem zakaźnym, gdzie określony zostanie dalszy tryb postępowania medycznego.  
Prosimy o szczególną czujność, bo chodzi o bezpieczeństwo wszystkich dzieci w przedszkolu, rodziców oraz pracowników.

Mamo! Tato!

Przyprowadzając chore lub niedoleczone dziecko do przedszkola, pamiętajcie że :
• zapewnienie opieki choremu dziecku jest obowiązkiem Waszym, a nie pracowników przedszkola;
• zaobserwowanie u dziecka symptomów złego samopoczucia będzie wiązało się z powiadomieniem Was o konieczności odebrania dziecka z przedszkola i pójścia do lekarza;
• przyprowadzenie chorego dziecka może pogorszyć stan jego zdrowia, a nawet zagrażać jego życiu; 
• Wasze chore dziecko zaraża kolegów i koleżanki;
• dziecko „niedoleczone” lub bezpośrednio po przebytej chorobie jest wyraźnie osłabione, a jego organizm jest podatny na kolejne infekcje lub inne choroby;
• niewyleczona do końca choroba niesie ryzyko powikłań zdrowotnych Waszego dziecka oraz konsekwencji: 
- przedłużonej absencji w pracy przynajmniej jednego z rodziców,
- podniesienia kosztów leczenia dziecka
• długotrwała nieobecność naraża dziecko na utratę udziału w zajęciach dydaktycznych, imprezach kulturalnych, ciekawych wydarzeniach i wycieczkach realizowanych w tym czasie w przedszkolu. 

Drodzy Rodzice, pamiętajcie też, że zdrowe dziecko jest aktywne i radosne. 

Profilaktyka to ważna sprawa - sprawdzać włosy to podstawa!! 

Drodzy Rodzice, przypominamy o regularnym sprawdzaniu włosów dzieciom. Jest to szczególnie ważne w okresie wakacyjnym, gdyż w tym czasie dzieci przebywają w wielu nowych miejscach. 

Bezpieczeństwo

Zwracamy Państwa uwagę na jakże istotny temat bezpieczeństwa dzieci w szeroko pojętym znaczeniu.
Pod poniższym linkiem https://bezpiecznaszkola.men.gov.pl/ znajdziecie Państwo ważne informacje w temacie:
1. Dbanie o bezpieczeństwo
2. Sytuacje nadzwyczajne
3. Dbanie o klimat szkoły
4. Przeciwdziałanie uzależnieniom
5. Zapewnienie bezpieczeństwa w sieci
6. Promowanie zdrowego stylu życia
7. Edukacja dotycząca ochrony środowiska
Prosimy o zapoznanie z regulaminami na temat bezpieczeństwa w naszym przedszkolu, w zakładce dla rodziców – procedury.